Neurologie

Neurologie – este specialitatea medicala care vizeaza diagnosticul si tratamentul patologiei sistemului nervos central sau periferic (creierul, maduva spinarii, nervii cranieni, ganglionii spinali, nervii periferici).

Consultul medical neurologic implica examinarea reflexelor, tonusului muscular, sensibilitatii, motricitatii, coordonarea, functiile cognitive etc., putand implica si investigatii paraclinice precum: punctie lombara, analiza lichidului cefalorahidian, EEG – electroencefalograma, EMG – electromiograma, radiografie de craniu si coloana vertebrala, tomografie cerebral, RMN, Doppler vascular – cerebral.

Cele mai frecvente afectiuni neurologice diagnosticate si urmarite prin consult neurologic sunt: accidente vasculare cerebrale, epilepsie, traumatisme craniene, boala Alhzeimer, Boala Parkinson, demente vasculare, neuropatii, migrene, tulburari de somn, Boala Pick, durerea facial persistent, glosodinia, stomatodinia, sindromul Siaastad, hernia de disc vertebral, nevralgia de trigemen, sindromul de surmenaj neuropsihic sau oboseala cronica, paralizia Bell, paralizii ale nervilor oculomotrori, parestezii, scleroze, tremorul esential, vertijul, tulburarile ataxice, etc.

 

Dementa Alzheimer si manifestarile acesteia

Printre nenumaratele ramuri ale medicinii, un loc aparte il ocupa neurologia. Aparitia termenului de „neurologie” se leaga de anatomistului englez Thomas Willis. Neurologia isi asuma rolul de a diagnostica si trata bolile organice care afecteaza sistemul nervos central sau periferic:

  • sistemul nervos central (cuprinde creierul, maduva spinarii, structurile inconjuratoare si vasele sanguine prin care se alimenteaza);
  • sistemul nervos periferic (format din nervii cranieni, radacinile nervoase si ganglionii spinali, nervii periferici si legaturile cu muschii scheletici).

Clinicile de neurologie din Bucuresti dispun de specialisti care, in urma unor consultatii adecvate, ajung sa depisteze problemele aparute la nivelul structurilor mentionate. Foarte frecvent intalnite sunt dementele. Alzheimer-ul este acel tip de dementamanifestata printr-o evolutie degenerativa progresiva a creierului si afecteaza, cu precadere, varstnicii. Functiile cognitive ale creierului se deterioreaza treptat, bolnavul pierzandu-si capacitatile intelectuale si valoarea sociala a popriei personalitati.

Dementa Alzheimer este strans legata de instalarea unor evidente tulburari de comportament. Toate aceste simptome induc starea generala a carei denumire isi are originea in limba latina – demens, teoretizata intaia oara de Alois Alzheimer, psihiatru si neuropatolog german.

Persoanele mai longevive prezinta un risc mai ridicat de aparitie a unui declin mintal de aceasta natura. Se estimeaza ca Alzheimer-ul afecteaza 50% dintre bolnavii cu dementa. In functie de momentul instalarii se disting: dementa presenila (anterior varstei de 65 de ani) si dementa senila (dupa varsta de 70 de ani). Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap solicita referate neurologice care sa ateste gradul de deteriorare cogntiva, acestea putand fi emise si de clinicile de neurologie din Bucuresti.

Asociate dementei Alzheimersunt urmatoarele simptome cognitive: tulburari de memorie, incapacitatea de a recunoaste, identifica si denumi obiectele familiare, afectarea activitatilor cotidiene si a capacitatii decizionale, tulburari de vorbire, perturbare grava a gandirii abstracte (dezorientare spatio-temporala, tulburari de calcul, lipsa initiativei), afectarea capacitatii de coordonare motorie (bolnavul nu reuseste sa se imbrace singur, sa descuie usa etc.), recunoasteri false (identificari eronate ale fizionomiilor cunoscute, fapt care genereaza anxietate). Tinand cont ca, de multe ori, pacientii nu pot fi nici macar deplasati catre un centru medical evaluarile complete si complexe, finalizate cu referate neurologice si destinate Comisiei de Handicap sunt realizate la domiciliul acestora.

In acest sens, urmatoarele simptome non-cognitive constituie impedimente care se adauga celor enumerate anterior: agitatie si agresivitate verbala/fizica, tulburari de dispozite afectiva (anxietate, deprezie, euforie exagerata-rar), tulburari de comportament alimentar (apetit crescut/redus, ingerare de substante non-alimentare), manifestari psihotice (halucinatii vizuale, idei delirante – de abandon, gelozie, persecutie), incontinenta urinara si fecala, comportament sexual dezinhibat (gesturi obsecne, discutii cu tenta sexuala, etc).

Clinica de neurologie StandardMed Center din Bucuresti incadreaza sau recomanda mentinerea in gad de handicap a unei persoane cu dementa Alzheimer in urma evaluarilor efectuate la sediul propriu sau, cand situatia o impune, la domiciliul bolnavului. Comisia de Handicap este cea care primeste si analizeaza referatul neurologic prin prisma programelor de reabilitare si integrare sociala si a sugestiilor privind masurile de protectie ale bolnavului elaborate de specialistii in domeniul neurologiei, psihologiei si psihiatriei.

Dr Ionescu Madalina